Pazar, Ağustos 28, 2022

İMAM BAYILDI






Malzemeler

4 adet patlıcan
2 adet büyük boy soğan
5 adet çarliston biber
2 adet büyük boy domates
5-6 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
1/2 su bardağından bir parmak fazla sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker


Hazırlanışı

Önce patlıcanlar alacalı soyup derin bir kapta üzerine su ve 2 çay kaşığı tuz konup açısının çıkması için yarım saat suda bırakılır. Bu arada iç malzemesi hazırlanır. Soğanlar ay şeklinde piyazlık doğranır, domatesler küp küp, biberler, sarımsak, maydanoz ince ince doğranır derin bir kapta bu malzemelere tuz ve toz şekeri ilave edilip iyice harmanlanır. Bu arada acısı çıkan patlıcanlar sıkılarak alınır ve boydan 4 tarafı bıçak ile kesilir. Araya hazırladığımız harç konacağı için. Daha sonra patlıcanların kesik yerlerinin içine doğru harç doldurulur ve tencereye yerleştirilir. Ben tencerenin dibine bir avuç harçtan  serpip sonra doldurduğum patlıcanları diziyorum (kalan harç olursa patlıcanların üzerine serpistiriyorum) ve üzerine zeytinyağını gezdirip önce on, onbeş dakika kısık ateşte daha sonra kontrollü tam ateşte patlıcanlar pişene kadar ocakta pişirilir. (Kısık ateşte pişirilmesinin sebebi sebzelerin suyunu bırakıp, kendi suyunda pişmesi için) Daha sonra soğumaya bırakılır. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra servis yapılır.









Hiç yorum yok: