Cuma, Nisan 29, 2016

TELKADAYIFINDAN KİLİS TATLISI CENNET ÇAMURU







http://www.nurselinmutfagi.com/2016/05/cennet-camuru.html

KİLİS MUTFAĞINDAN
CENNET ÇAMURU
1 kilo yağlı kadayıf
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı toz şeker
400 gr boz fıstık
Şerbeti İçin;
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Yarım limon
Üzeri İçin;
300 gr kaymak
Bir tepsiye kadayıfı ve 2 kaşık tereyağını koyup kısık ateşte hafif çıtırdayana kadar kavurun. Ardından toz şekeri ve kalan 1 kaşık tereyağını da ekleyip üzerini kapatarak şekeri eritin. O erirken şerbeti için, su ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu da ekleyin. Diğer tarafta şeker eridikten sonra fıstığı ve şerbeti ekleyip karıştırarak iyice birbirine yedirin. Sonrasında bir kaba alıp üzerine kaymak koyarak servis edin.

Çarşamba, Nisan 27, 2016

ÇİKOLATALI FISTIKLI VE FRAMBUAZLI PASTA




http://www.beyazfirinblog.com/cikolata-fistikli-ve-cilekli-frambuazli-pasta/


Malzemeler
  • 5 adet Yumurta beyazı
  • 100 gr Toz şeker
  • 5 adet Yumurta sarısı
  • 100 gr Un
  • 25 gr Nişasta
  • 1 çimdik tuz
Hazırlanışı
  1. 5 yumurta akı, 1 çimdik tuzu ve 100 gr şekeri çırpma kabına koyun.
  2. Kar şekline gelene kadar çırpın.
  3. Yumurta sarılarını ilave edilip bir tur daha karıştırın.
  4. Son olarak un ve nişastayı karışıma ekleyin, söndürmeden karışama yedirin.
  5. Hazırladığınız bisküvi hamurunu tepsiye serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine 10 cm boyunda şeritler halinde sıkın.
  6. Aralıkların sık olmamasına dikkat edin çünkü pişen hamur yayılıyor.
  7. Üzerine hafifçe pudra şekeri gezdirin.
  8. 160 C fırında, altın sarısı rengini alana kadar pişirin.

Şurup
İsterseniz bir gün önceden pastanızı hazırlayıp dolaba koyabilirsiniz. Zira, kedi dili bisküvi kremayı çeker, yumuşar ve daha lezzetli olur. Süslemeyi ikram edeceğiniz zaman yaparsınız. Ama bisküviyi şurup ile ıslatarak da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
  • 500 ml Su
  • 150 gr Toz şeker
  • Yarım limonun suyu
Hazırlanışı
  1. Su ve şeker bir tencereye koyup, birlikte kaynatın.
  2. Limon suyunu karışıma katın.
  3. Biraz daha kaynatılıp ateşten alın.
  4. Soğutulup kullanabilirsiniz.
[blockquote]Meyveli pasta için, içine frambuaz koyup frambuazlı şurup yapabilirsiniz. Çikolatalı pasta için, içine portakal kabuğu rendelediğiniz portakallı şurup, limonlu şurup, kahveli şurup hazırlayabilirsiniz. Likörle de ıslatabilirsiniz.[/blockquote]
Vanilyalı Pastacı Kreması
Malzemeler
  • 1 lt Süt
  • 300 gr Şeker
  • 3 adet Yumurta
  • 100 gr Un
  • 50 gr Nişasta
  • 1 paket Vanilya
  • 50 gr Tereyağ
Hazırlanışı
  1. Süt ve şekerin yarısını bir tencereye koyup kaynatın.
  2. Yumurta sarısı ve şekerin diğer yarısını birlikte karışın. Un, nişasta ve vanilyayı da katın.
  3. Kaynamış olan sütü bu karışıma ilave edin.
  4. Orta ateşte balon balon kaynayıncaya kadar pişirin.
  5. Ateşten alıp, tereyağını katıp karıştırıp soğutun.
  6. Kremayı çikolatalı yapmak isterseniz krema sıcakken içine 50 gr toz kakao, 100 gr bitter çikolata, 100 gr sütlü çikolata katıp mikserde düşük devirde karıştırarak soğutun.
[blockquote]Dilerseniz hazırladığınız pastacı kremasını, saklama kabına alıp buzdolabına kaldırır, daha sonra da kullanabilirsiniz.[/blockquote]
Çilekli Frambuazlı Pasta
2
Hazırlanışı
  1. Derin bir cam kabın tabanına tercihen ıslatılmış kedi dili bisküvileri dizin.
  2. Üzerine vanilyalı pastacı kreması yayıp çilekleri dizin.
  3. Çileklerin üzerine hafifçe kabartılmış krem şanti sürün.
  4. Tekrar kedi dili bisküvileri dizip, üzerlerine pastacı kremasını yayın.
  5. Üst kısmın kenarlarına çilekleri dizin. Ortasına çilek, frambuaz ya da koymak istediğiniz diğer meyveyi dizin.

Antep Fıstığının Çikolata İle Kaplanması
Çikolata fıstıklı pastanızı yaparken, antep fıstıklarını çikolataya bulayarak kullanın. Çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
  1. 200 gr bitter çikolatayı benmari usulü ile eritin.
  2. İçine yarım ceviz büyüklüğünde tereyağı atın ve karıştırın.
  3. Fıstıkları çikolataya bulayın
  4. Soğuyunca “çikolatalı fıstıklarınız” hazır.
Çikolata Fıstıklı Pasta
Hazırlanışı
  1. Derin bir cam kabın tabanına tercihen ıslatılmış kedi dili bisküvileri dizin.
  2. Üzerine çikolatalı kremayı yayın.
  3. Çikolataya bulanmış antep fıstıklarını kremanın üzerine serpin.
  4. Tekrar kedi dili bisküvileri dizip, üzerlerine kremayı yayın.
  5. Üzerine ağaç kabuğu şeklinde kazınmış sütlü veya bitter çikolataları serpin.
  6. Aralarına antep fıstıklarını atıp, hafifçe pudra şekeri veya kakao eleyin.

Pazar, Nisan 24, 2016

SUPANGLE





http://www.beyazfirinblog.com/supangle/

(6 Kişilik)
Kakaolu Pandispanya Kekinin Malzemeleri
  • 5 Adet yumurta
  • 165 gr toz şeker
  • 160 gr un
  • 20 gr kakao
  • 50 gr tereyağı ( eritilip soğutulmuş )
  • 1 tatlı kaşığı limon rendesi
Kakaolu Pandispanya Kekinin Hazırlanışı
  • Yumurta ve toz şekeri beyazlaşıp kabarıncaya kadar çırpın.
  • Un ve limon rendesini, kabarıklığın gitmemesi için, fazla karıştırmadan karışıma ekleyin.
  • Sonra yağı da aynı şekilde fazla karıştırmadan ekleyin.
  • 20 cm çapında 5,6 cm derinliğinde bir pasta kalıbına karışımı dökün.
  • 160 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardığınız keki üç eşit parçaya ayırın. Supangle kabınızın taban ölçüsüne göre yuvarlak ya da kare kesme aparatı ile kek parçalarını hazırlayın.
Supangle Sosunun Malzemeleri
  • 1 litre süt
  • 200 gr şeker
  • 50 gr bitter çikolata
  • 50 gr sütlü çikolata
  • 20 gr kakao
  • Yarım su bardağı su
  • 80 gr pirinç unu
Supangle Sosunun Hazırlanışı
  1. Bir tencerenin içerisinde süt ile şekeri bir araya getirin ve kaynatın.
  2. Süt kaynadıktan sonra içerisine bitter çikolata, sütlü çikolata ve kakaoyu ilave edip karıştırarak biraz daha kaynatın
  3. Pirinç ununu bir kabın içerisinde yarım bardak su ile sulandırın.
  4. Sulandırdığınız pirinç ununu ocakta kaynayan tencerenize kontrollü bir şekilde, yavaş yavaş ilave edin. Sosun kıvamı yoğunlaşıncaya karıştırın ve yoğunlaşması ile birlikte ocaktan alın.
Supangle’nin Tamamlanması İçin Malzemeler
  • 250 gr kalıp sütlü çikolata
Supangle’nin Tamamlanması
  1. Kaplarınızın tabanına kestiğiniz pandispanya keklerini yerleştirin.
  2. Ardından Supangle sosunuzu dökün ve buzdolabında soğutun.
  3. Kalıp çikolatanın üzerini büyük bir bıçak ile kazıyın. Kazıdığınız parçalar ile iyice soğuduğundan emin olduğunuz supangleleri süsleyin ve servis edin.

Çarşamba, Nisan 20, 2016

LİMONLU TART






http://www.beyazfirinblog.com/dedemin-limon-kremali-tatlisi/
Tart Hamuru İçin Malzemeler:
  • 150 gr pudra şekeri
  • 400 gr un
  • 2 adet yumurta
  • 250 gr tereyağı
  • 50 gr toz badem
  • Az vanilya
Tart Hamurunun Hazırlanışı:
  1. Pudra şekeri ve tereyağını bir kabın içerisinde karıştırın.
  2. Ardından karışıma yumurta, un, toz badem ve vanilyayı ekleyin ve mikser ile iyice karıştırın.
  3. Hazırladığınız hamuru 2 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
Pastacı Kreması İçin Malzemeler:
  • Yarım litre süt
  • 150 gr toz şeker
  • 50 gr un
  • 25 gr nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 50 gr tereyağ
Pastacı Kremasının Hazırlanması:
  1. Sütü bir tencerede kaynatın.
  2. Bir kabın içerisinde yumurta, toz şeker, un ve nişastayı bir araya getirin ve karıştırın.
  3. Karıştırdığınız kabın içerisine kaynamış sütü dökün ve iyice karıştırın ve kıvamını almaya başladığında soğumaya alın.
  4. Soğuma işlemi bittikten sonra tereyağını karışıma ekleyin, iyice karıştırın ve limonlu krema ile birleştirene kadar bir köşede bekletin.
Limonlu Kremanın Malzemeleri:
  • 5 adet limon
  • 6 adet yumurta
  • 300 gr toz şeker
  • 100 gr tereyağ
Limonlu Kremanın Hazırlanması:
  1. Limonların kabuklarını rendeleyin.
  2. Rendeleme işlemi bitince, limonları sıkın.
  3. Ardından limon suyu, yumurta ve toz şekeri bir kabın içerisinde benmari tekniği ile karıştırın.
  4. Karışım katılaşmaya başlayınca Tereyağını da ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  5. Limonlu kremanızı soğumaya alın.
Kremaların Birleşmesi:
  1. 800 gramlık pastacı kremasına 500 gram limon kreması ekleyin ve karıştırarak tatlınızın kremasını elde edin.

Çikolata Sosunun Hazırlanması:
  1. 100 gram bitter çikolatayı benmari tekniği ile eritip tart hamurunun içerisine sürmek üzere bir çikolata sosu elde edin.
Süsleme İçin Limon Kabuklarının Hazırlanması:
  1. 1 çay bardağı su ve 2 çay bardağı toz şekeri bir tencere içerisinde kaynatın.
  2. Şerbet hazır olduktan sonra daha önceden hazırladığınız rendelenmiş limon kabuklarını bu şerbetin içerisine atın ve 1-2 dakika kadar beklettikten sonra çıkartın.
Tatlının Hazırlanması:
  1. 500 gr taze frambuazı dolabınızdan çıkartın ve iyice yıkayıp bir kabın içerisinde kenarda bekletin.
  2. Buzdolabında beklettiğiniz tart hamurunu çıkartın ve tezgahınıza iyice açın.
  3. Küçük tartlar elde edeceğiniz kalıbınızı alın ve açtığınız hamuru tart kalıplarının içerisine yerleştirin.
  4. Hamurun kenarları düşmemesi için tüm hamurlarının içerisine fasulye koyun ve ardından 160 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişirin.
  5. Pişen hamurunuzu kalıplarından çıkartın, hamur ortasından fasulyeleri çıkartın.
  6. Çıkarttığınız tartların içerisine çikolata sosunu iyice sürün.
  7. Ardından bir tur kremanızı sıkın.
  8. Kremaların üzerine taze frambuaz koyun ve frambuazların üzerine ikinci kez krema sıkın.
  9. Tüm tartların içini bu şekilde doldurduktan sonra hepsinin üstüne taze frambuazları tekrardan dizin.
  10. Servise sunmadan önce tartların üzerine pudra şekeri serpin ve son olarak hazırladığınız limon kabuklarını koyun.

Pazartesi, Nisan 18, 2016

PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE ( EMİNE BEDER TARİFİ)






  • 2,5 Su Bardağı Köftelik Bulgur
  • 6 Adet Orta Boy Patates
  • 1,5 Çorba Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Çorba Kaşığı Acı Biber Salçası (İsteğe Bağlı)
  • 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1,5 Tatlı Kaşığı İsot
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1 Demet Maydanoz
  • 1 Demet Taze Soğan
  • 2 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi
  • 1 Çay Bardağına Yakın Sıvı Yağ
  • Tuz
  • 1 Demet Kıvırcık
  • 2 Adet Domates
  • 1 Adet Limon

Patatesli Çiğ Köfte Yapılışı:

Patateslerimizi soyuyoruz ve yıkıyoruz. Bol su ile haşlıyoruz. Sıcak iken ince bulguru ilave ediyoruz ve önce tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Elimizin dayanacağı sıcaklığa gelince elimizle yoğuruyoruz.
Patatesli Çiğ Köfte
Baharatlarımızı, rendelediğimiz sarımsağımızı, domates ve biber salçalarımızı, sıvı yağımızı ve tuzumuzu ilave ediyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz. Bulgurumuzun tadına bakarak bulgurumuz iyice yumuşayana kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Yumuşamaya başlayınca ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanımızı da ekleyerek biraz daha yoğuruyoruz.
Karışımımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak şekil veriyoruz. İsteğe bağlı olarak kıvırcık, domates ve limonla servis edebilir, üzerine nar ekşisi de gezdirebiliriz.

EMİNE BEDER İN MEYVALI PASTA TARİFİ




Tarifin Malzemeleri


3 Adet Yumurta
1/2 Çay Bardağı Süt
1,5 Su bardağı Pudra Şekeri
1 Su bardağı Un
1/2 Su bardağı Nişasta
1/2 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
2,5 Su bardağı Süt
1/2 Su bardağı Şeker
3 Yemek Kaşığı Un
75 Gr Margarin
1 Adet Kivi
1 Adet Muz

Tarifin Hazırlanışı


Ön hazırlık olarak yuvarlak ve deliksiz bir pasta kalıbını yağlayalım. Sadece dip kısmına un serpelim. Yumurta aklarını sarılarından ayıralım. Katılaşıp, kar gibi olana dek çırpalım.

Ayrı bir kapta yumurta sarılarına 1,5 su bardağı pudra şekerini ve yarım çay bardağı sütü ekleyerek çırpalım.
Ardından 1 su bardağı unu, yarım su bardağı nişastayı, 1 paket vanilyayı ve yarım paket kabartma tozunu ekleyelim.
Kar haline getirdiğimiz yumurta aklarını da ilave edelim. Tahta bir kaşıkla ağır ağır karıştıralım. Hamuru kalıba boşaltalım. Kalıbı sallayarak, hamurun eşit yayılmasını sağlayalım. 175° ayarlanmış fırında 20 dakika pişirelim (pandispanyayı pişirdikten sonra kalıptan hemen çıkarmayın) Yoksa pandispanya çöker) 

Soğuyan pandispanyayı enlemesine ortadan ikiye ayıralım.

Pandispanya ile aynı boyutlardaki bir camkabı (derin olmalı) ıslatalım.

Islak kaseye pandispanyanın ilk parçasını yerleştirelim.

Parfe için sütü tencereye alalım.

Süt ısınmadan unu azar azar ve karıştırarak ekleyelim.

Yarım su bardağı şekeri ilave edelim. 

Üzeri göz göz olmaya başladığında tencereyi ateşin üzerinden alalım ve soğutalım. 

75 gram margarini ekleyelim, İyice çırpalım. 

Bu kremaya muz ve kivi dilimlerini, isteğe bağlı (dondurulmuş çilek, frambuaz ve vişneleri ekleyip) karıştıralım.

Kremayı derin cam kabın içinde bulunan pandispanyanın üzerine boşaltalım.

Pandispanyanın diğer parçasını kremanın üzerine kapatalım.

Buzlukta bir kaç saat bekletelim. 

Sonra servis tabağına ters çevirerek pastayı kalıptan çıkaralım. 

Üzerini dilediğiniz şekilde süsledikten sonra servis yapalım. 

Pazar, Nisan 17, 2016

ÇATLAK KURABİYE



Tarif  zencefil ve limon dan 
link  http://blog.giallozafferano.it/paola67/chocolate-crinkles/ 
MALZEMELER
Bu miktarları ile 45 çikolata  hazırladık.
  • 250 gr un 
  • şeker 250 gr
  • 80 gr şekersiz kakao
  • mısır yağı 100 mi
  • 4 yumurta
  • kabartma tozu 10 gr
  • tuz 1 tutam
  • ½ toz vanilya çay kaşığı (veya vanilya özü 1 çay kaşığı)
  • pudra şekeri bol
PROSEDÜRÜ
Büyük bir kapta kakao şeker karıştırın. Sonra yağ ekleyin iyice karıştırın sonra bir yumurta ekleyin iyice karıştırın.
Başka bir kapta kabartma tozu, tuz ve vanilya tozu ile unu karıştırın. Bu karışımı diğerine ekleyin ve iyice karıştırın. Hamuru sera streç ile kaplayıp buzdolabında en az bir saat dinlendirin. Daha sonra hamuru  ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yuvarlak top şekline getirilen kurabiye pudra şekerine bulanıp yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. 9-10 dakika 180 derecede pişirilir. 

Salı, Nisan 12, 2016

ARMUTLU FRANGİPANELİ TART





http://www.beyazfirinblog.com/armutlu-frangipaneli-tart/

Tart Hamuru

120gr  Tereyağ
80gr Pudra şekeri
1 çay kaşığı Vanilya
25 gr Toz badem
¼ çay kaşığı Tuz
1 adet Yumurta
200 gr Un

Hazırlanışı:

22cm çapındaki tart kalıbınızı hafifçe yağlayın ve un serpin. Ters çevirip kenarlarına ve kalıbın altına vurarak fazla unu kalıptan boşaltın.
Derin, porselen bir kasenin içerisinde (varsa hamur karıştırma makinanızın karıştırma haznesinde), oda sıcaklığında bekletilmiş, yumuşak kıvamdaki tereyağını ve pudra şekerini 2 dakika karıştırın.
Toz badem, tuz ve vanilyayı ilave edip 1 dakika daha karıştırın.
Yumurtayı ekleyin ve tüm hamura yedirinceye kadar karıştırmaya devam edin.
Son olarak da elenmiş unu ekleyin. Yalnızca tüm malzemeler birbiriyle karışıncaya kadar, yani yaklaşık 1-2 dakika devam edin.
Hamuru streç filme sararak buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
* Bu aşamada hamuru dilerseniz bir gün önceden hazırlayabilir, buzdolabında daha uzun süre dinlendirebilirsiniz. Artan hamurunuzu buzlukta saklayabilir ve daha sonra tekrar kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kullanmadan önce buzluktan buzdolabınızın +4 bölümünde açılmasını beklemek. Daha sonra oda sıcaklığında açarak kullanabilirsiniz.

Dinlendirdiğiniz hamurunuzu hafif unlanmış tezgah üzerinde merdane yardımı ile açın ve tekrar merdanenize sararak önceden hazırladığınız tart kalıbınızın üzerine taşıyın. Rulo halinde merdanenize sardığınız tart hamurunuzu açarak kalıbın içerisine yerleştirin. Tart kalıbının kenarlarına ve tabanına bastırarak hamurun yerleşmesini sağlayın. Kenarlardan dışarı taşan fazla hamuru bıçak yardımı ile keserek ayırın.
Tart kalıbına yerleştirdiğiniz hazırlığı en az 30-45 dakika kadar dinlendirin.


Badem Kreması (Frangipane)

75gr Toz Badem
200gr Pudra Şekeri
90gr Un
80gr Tereyağ
1 çay kaşığı Kabartma tozu
5 adet Yumurta beyazı
1 çay kaşığı Vanilya

Hazırlanışı

Tereyağı eritin ve soğumaya bırakın.
Derin bir kasenin içerisinde toz badem, un, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın.
Tere yağ ile yumurta beyazını bir çırpma teli ile derin bir kasenin içerisinde iyice karıştırın.
Diğer kasede hazırladığınız kuru malzemeleri yumurta ve tere yağa yavaş yavaş ilave ederek yedirin.


Armut Hazırlığı

750 gr Toz şeker
1 adet Çubuk tarçın
1 adet Limon kabuğu
1 adet Çubuk vanilya
2 adet Tane karanfil
4 adet Armut

Hazırlanışı:

Büyük bir tencereye armutlar dışında tüm malzemeyi koyun ve yaklaşık 2 lt kadar su ilave edip kaynatın.
Soyup hazırladığınız armutları yerleştirip üzerini kapatın. Yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
Armutları şurubun içerisinde bir kevgir yardımı ile alın ve soğutun.
Her birini dilimleyerek bir köşeye ayırın.
_DSC6207

Tartın hazırlanışı:

Fırınınızı 170 dereceye ayarlayarak ısıtın.
Hazırladığınız tart kalıbınıza, badem kremasını bir krema torbası ile sıkarak doldurun.
Dilimlediğiniz armutları dilediğiniz gibi yerleştirerek dizin.
Önceden ayarlanıp ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ilık servis yapın.

Pazartesi, Nisan 11, 2016

UN KURABİYESİ





http://www.beyazfirinblog.com/un-kurabiyesi/

Un Kurabiyesinin Malzemeleri
  • 500 gr un
  • 300 gr pudra şekeri
  • 250 gr susuz yağ
  • Yarım çay kaşığı toz vanilya
Un Kurabiyesinin Hazırlanışı
  1. Fırınınızı 150 derecelik ısıya ayarlayın.
  2. Tüm malzemeleri ve 250 gr pudra şekerini bir mikser kabının içerisinde hamur yoğurma aparatı ile yoğurun.
  3. Yoğurduğunuz hamuru bir kenarda 45 dakika kadar dinlendirin.
  4. Hamuru elinizle ikiye bölüp şekil verin. Yuvarlak bir şekil vermek isterseniz, elinize aldığınız ufak hamur parçalarını avucunuzla yuvarlayıp kalbura bastırın. (Kalbur bulamazsanız bir çatallar şerit de çekebilirsiniz. Silindir şeklini vermek isterseniz ise uzun bir parça hamuru elinizle rulo yapın ve küçük silindirler halinde kesin. Ardından bir çatal yardımı ile üzerine şeritler çekin.
  5. Fırın tepsinizin üzerine yağlı kağıdı koyun ve şekil verdiğiniz kurabiye hamurlarını tepsinin üzerine dizin.
  6. Önceden ısıttığınız fırınınızda kurabiyelerinizi 16 dakika pişirin.
  7. Pişen kurabiyelerinizi fırından alın ve servis tabağına koyup üzerine kalan pudra şekerini serpin.

Cuma, Nisan 08, 2016

HINKAL






Nurselin mutfağı programından

http://nurselinmutfagi.com.tr/sinem-hanimin-mutfagindan-hinkal/

Hamuru İçin;
5 su bardağı un
1 adet yumurta
Bir tutam tuz
Aldığı kadar su
İç Harcı İçin;
Yarım kilo dana kıyma
2 adet kuru soğan
1 su bardağı su
Karabiber
Tuz
Üzeri İçin;
2 yemek kaşığı tereyağı
Hamuru için, unu bir kaba koyun. Üzerine yumurtayı kırın. Daha sonra, tuzu ve suyu da ekleyip hamuru yoğurun. Ardından bezelere ayırıp biraz dinlendirin. O dinlenirken iç harcı için, soğanları ufak ufak doğrayın. Bir kaba doğradığınız soğanları, kıymayı, suyu, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Diğer tarafta dinlenen hamurları açıp bir kase ile kesin. Hamurların içine yaptığınız iç harçtan koyup bohça gibi kenarlarından bükerek katlayın. Ardından uçlarını kesip sıcak suda haşlayın. Haşlandıktan sonra tereyağı yakıp üzerine dökerek servis edin.

ATOM KURABİYE NURSELİN MUTFAĞI PROGRAMINDAN





ATOM KURABİYE

MALZEMELER
4 yemek kaşığı tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket toz krem santi
1 cay bardağı sıvıyağ
Aldigi kadar un
İç Harcı için; Orjinalı lokumlu elmalı cevizli tarçınlı iç harç da güzel olur.
Yarım kilo sade lokum
1 su bardağı ceviz içi
Üzeri İçin;
Pudra şekeri

Hamuru için; un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri bir kaba koyup karıştırın. Sonrasında kabartma tozu ve unu da ekleyip kulak memesi kıvamında yoğurun. Diğer tarafta lokumları küp küp doğrayın. Limon sıkacağının içine buzdolabı poşetini yayın. Sonrasında hamurdan bir parça koparıp limon sıkacağının içine koyarak şeklini verin. Şeklini verdikten sonra içine lokum ve cevizden koyup tekrar bir parça hamurla ağzını kapatın. Kapattıktan sonra yağlı kâğıt serili tepsiye çıkarıp dizin. Hepsini dizdikten sonra 175 derecede fırına vererek pişirin. Piştikten sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

CEVİZLİ KÖFTE





Bu tarif  Züleyha hanımın facebook sayfasından 
https://www.facebook.com/zuleyhaninmutfagi/?pnref=story

CEVİZLİ KÖFTE 
kisi basi 1 cay bardagi köftelik inci bulgur (6 çay bardağı kullandim,DİĞER MALZEMEYİ Ona göre yazıyorum )
Kişi basi 1 yemek kasigi isot
3 yemek kasigi dolu salca (domates biber karisik)
5 dis sarimsak
1 kuru sogan
1 cay bardagi kadar nar eksisi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz,siviyag
2 tane Haslanmis ezilmis patates(Patatesin suyunu dokmuyoruz onunla bulgurumuzu ıslıyoruz )
1 su bardağı çekilmiş ceviz 👉👉👉patatesi kaynatirken suyunu biraz fazla koyuyoruz ve onunla bulgurumuzu biraz isliyoruz .bütün malzemeyi alip iyice yoguruyoruz,uzerine cevizide alıp yagimizi döküp yine iyice yoguruyoruz ve köfte şekli veriyoruz.

ANANASLI KURABİYE




Face book sayfama gelen güzel tariflerden biri https://www.facebook.com/zuleyhaninmutfagi/?pnref=story

MALZEMELER
225 gr tereyağı
1 yumurta beyazı ( sarısı üzerine)
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı nişasta
2,5-3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 fiske tuz

İç harcı için
2 adet ananas
Yarım su bardağı toz şeker
1 çubuk tarçın
4 karanfil
Önce iç harcını yapıp soğumasını bekliyoruz. Ananasları rondadan geçirip diğer malzemelerle birlikte teflon tencereye alıyoruz. Suyunu çekene kadar karıştırıp pişiriyoruz. Piştikten sonra içinden karanfilleri ve tarçını çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
Kurabiyesi için tereyağı yumurta beyazı ve pudra şekerini bir kaba alıp krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Diğer malzemeleri ve en son unu kontrollü bir şekilde ilave edip yoğuruyoruz. Hamuru en az bir saat dolapta dinlendiriyoruz. Dolaptan çıkardıktan sonra ceviz büyüklüğünde toplar alıp rulo gibi yuvarlıyoruz. ( dolaptan çıkarınca dağılıyor yoğurunca tekrar kıvama gelecektir. ) Pürüzsüz bir şekilde kırmadan şekil vermek için tatlı tabağı büyüklüğünde iki adet yağlı kağıt arasına hamuru koyup merdaneyle açıyoruz. Oval şekilde açtığımız hamurun içine ananaslı harçtan koyup önce kısa kenarları sonra uzun kenarları kağıt yardımıyla kapatıyoruz. Yaklaşık 30-34 adet kurabiye çıkıyor. Üzerine yumurta sarısı sürüp kürdanla ananas şekli veriyoruz. 170 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.

PEYNİRLİ POĞÇA





Malzemeler

1 paket kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
4,5 su bardağı un azar azar ilave edilecek

İçi Malzemesi

Beyazpeynir
Maydanoz
1 yumurtanın akı

Üzeri

1 yumurta sarısı, susam, çörekotu

Hazırlanması

Yoğurma kabına un hariç tüm malzemeleri koyun ve karıştırın. Unu azar azar ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar unu ilave edin. Sert bir hamur olmayacak. Serastec le üzerini kapatıp yarım saat dinlendirin.

İç malzemesini hazırlayın ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iç malzemesini koyarak poğaça şekline getirip tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı ve susam serpip 180 derecede pişirin.

YALANCI AÇMA





Oktay Usta dan bir tarif
Hamuru için;
  • 1 adet yumurta akı (sarısı üzeri için),
  • 1 su bardağı ılık süt,
  • 1 çay bardağı ılık su (çay bardağı ölçüsü: 110 ml.),
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 paket instant maya(10 gram),
  • 5 su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.)
İç harcı için;
  • peynir. zeytin, rendelenmiş kaşar, haşlanmış ve rendelenmiş patatesli harç hazırlanabilir. Nutellalı veya damla çikolatalı nasıl arzu edilirse iç malzemesi hazırlanır.
Üzeri için;
  • 1 yumurta sarısı.
Hamurunu hazırlamak için gerekli olan un ve maya haricindeki malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Üzerine maya ve bardakla azar azar un ilave edilerek yoğrulur ve hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurun üzeri örtülür ve mayalanması için 1 saat kadar bekletilir (hamur iki katı oluncaya kadar).
İç harcını hazırlamak için haşhaş ezmesi ile sıvı yağ bir kap içerisinde karıştırılır.
Mayalanan hamur, biraz yoğrulup, 2 eşit bezeye ayrılır.
Bezelerden ilki düz bir zemin üzerinde merdane yardımı ile 1 santim kalınlığında dikdörtgen olacak şekilde açılır.
Açılan bezenin her tarafına eşit şekilde iç malzemesi  sürülür.
Diğer bezede aynı şekilde açılıp, malzemenin  üzerine kapatılır.
Kısa kenardan başlayıp, 1 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir.
Her bir şeritin iki ucu, ters yöne çevrilerek kıvrılır ve kendi etrafında döndürerek spiral şekilde sarılır.
Şekli verilen açmalar yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Bütün şeritler bu şekilde yapılıp bitirildikten sonra, yarım saat tepsi mayası için bekletilir.
Tepside mayalanan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülür.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarana kadar pişirilir.